מים הוא המקור החשוב ביותר לקיומנו, אך עם זאת הוא מקור גדול לזיהומים ולסכנות ואנו לא תמיד יודעים מהן הסיבות לכך. לכן שווה לדעת איך לשמור על המים בברזים שלכם מאותם זיהומים.
זיהום המים - מהיכן?
ישנם סוגים רבים של זיהומים, לא כולם רעים ומזיקים כפי שהם נשמעים, אף שחלקם עלולים להיות מזיקים מאוד.
אפשר לומר שבלתי ניתן למצוא בטבע מים שאינם מזוהמים. הזיהום של המים נובע מתהליכים טבעיים, לדוגמה - סחף טבעי שמכיל בתוכו צואת בעלי חיים, חול, אבק, מלחים וחיידקים שמגיעים מאדמות ומזהמים את מי התהום, הנחלים והים. אף שזיהום זה נפוץ, הוא אינו תמיד מזיק.
זיהום נפוץ נוסף, אך מזיק במידה רבה מאוד, הוא הזיהום הנוצר בידינו, בני האדם שידועים לא רק בזיהום המים, אלא רק בזיהום האוויר והאדמה.
ישנן סיבות רבות ומגוונות לזיהום והן מתחלקות למספר קטגוריות:
זיהום מים כתוצאה ממפעלים ותעשיה - הזיהום מתבצע כאשר מפעלי התעשיה שופכים את הפסולת הרעילה שלהם למים בקרבת המפעל, כשהמים מוחזרים לים, הם יהיו ברוב המקרים חמים יותר ב10 מעלות מהמים שנשאבו.
זיהום מים כתוצאה מהזרמת שפכים - השפכים שאנו מייצרים, ביתיים ותעשייתים עלולים להכיל חיידקים, כימיקלים מסוכנים, מתכות ורעלים.
זיהום מים כתוצאה משאיבה מוגברת - ככל שנשאוב את מי התיהום שלנו יותר, אנו נעודד יותר ויותר זיהום, כיוון שבכך אנו מאפשרים ונותנים פתח לחדירת מי ים ומזהמים שונים למים, מה שעלול לקלקל ולפגוע באיכותם של המים.
זיהום מים כתוצאה מחומרי הדברה ודשן - חומרים אלה המשקים את השדות, עלולים לזהם את מי התהום הנמצאים תחת קרקעית האדמה במידה ויחדרו דרכה.
זיהום מים כתוצאה מדליפת שמן ונפט - שמן ונפט הינם חומרים רעילים, כשכאשר הם נשפכים אל הים, הם מזהמים את הים, את קרקעית הים והורג אוכלוסיות דגה גדולות.
זיהום מים כתוצאה מפסולת - הפסולת ה"רגילה" (כגון שקיות ניילון, בקבוקי שתיה, בדלי סיגריות) שבני האדם משליכים על גדות הנהרות והנחלים, גורמת לזיהום רב, אך ישנם מזהמים גדולים יותר, כגון - מכוניות, מיכלים המכילים רעלים ועוד.
כיצד אנו יכולים להבחין בזיהום המים?
זיהום המים, בניגוד לזיהום האוויר או זיהום אדמה הניכרים לעין או לחוש הריח, לא תמיד ניתן לראות או להריח. כדי לאבחן זיהום מים יש צורך בבדיקות כימיות, פיסיקליות, בקטריולוגיות ורדיואקטיביות.
בישראל, מים נחשבים כראויים לשתיה אם אין בהם יותר מ2 חיידקים קוליפורמיים ב-100 מיליליטר. מדינת ישראל עורכת בדיקות מים קבועות ומדגמיות כדי לבדוק את איכות המים שמגיעים אליכם לברז.
לכל מדינה בעולם יש קריטריונים שונים להגדרת מים כמזוהמים.
ההבדל בין זיהום נקודתי לזיהום היקפי.
זיהום נקודתי נובע מאירוע נקודתי שאירע, לדוגמה - דליפת מיכל של חומר רעיל, דליפת מי שפכים מצינור. מרבית זיהומי המים נובעים מזיהום זה.
זיהום היקפי, כשונה מזיהום נקודתי, הוא הצטברות של זיהומים קטנים על פני שטח גדול, דוגמה לכך היא שימוש בחומרים כימיים מעל שטחי מי התהום ושימוש והזרמת מתכות ורעלים, העלולים לגרום לזיהום היקפי ומים מזוהמים לתושבים.
אז איך אפשר בכל זאת להנות מהמים ללא כל חשש?
מדיי פעם אנו מקבלים מהרשויות המקומיות הודעה על כך שמי הברז מזוהמים ועליהם לעבור הרתחה לפני השימוש. זיהומים אלה נובעים לרוב מתקלות נקודתיות וזיהומים חולפים, אך בכל זאת, איכות המים בברזים שלנו אינה טובה במאת האחוזים, ולמרות שהרשויות מגדירות אותם כ"ראויים לשתיה", הם לא בהכרח כאלה.
ישנם מספר דרכים לטיהור המים בביתנו, כגון: פילטר מים, אסמוזה הפוכה מסננים למניעת אבנית. כל הדרכים הללו מבטיחים מים נקיים וראויים לשתיה, ללא כל חשש.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה